Elma karalekesi [Venturia inaequalis]






Elma karalekesi (Venturia inaequalis) nedir? Nasıl ortaya çıkar?

Hastalığın iki yaşam döngüsü bulunmaktadır: bunlardan biri sonbaharda yere dökülen ölü yapraklarla başlar, diğeri de canlı dokularda sürmektedir.
İlk enfeksiyon 8-15 gün sonra yaprağın her iki yüzeyinde yeşil renkte kadifemsi lekeler halinde görülür. Yağışla birlikte, su damlalarıyla diğer yaprak ve meyvelere taşınarak ikincil enfeksiyonlar oluşur. Bu enfeksiyonlar yağışlı geçen aylar boyunca devam eder. Hastalık etmeni kışı sonbaharda yere dökülen lekeli yapraklarda geçirir.
Hastalığın belirtileri ağacın yaprak, meyve ve sürgünlerinde görülür. Başlangıçta yağlı görünüştedir, daha sonra zeytin yeşili renginin alır, sonra da kahverengileşir. Lekeler kadifemsi yapıdadır ve zamanla lekeli kısımdaki doku ölür, üzerinde yırtılmalar olur. Ağır enfekteli yapraklar sararır ve erken dökülür.
Meyvedeki lekeler başlangıçta yeşilimtırak olup zamanla kahverengine dönüşür. Erken dönemdeki enfeksiyonlarda çatlama ve meyvede şekil bozuklukları meydana gelir. Hastalık nedeniyle oluşan ürün kaybı ortalama %20-45 oranındadır. Hastalık yurdumuzda elma yetiştirilen tüm bölgelerde yaygın olarak görülür. Hastalığın konukçusu elmadır.
Elma karalekesi (Venturia inaequalis)'ne karşı BASF ürünleriyle çözüm sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz?
Karaleke mücadelesinde Activus® en iyi ve en yeni ürünlerden bir tanesidir. Elma bitkisinde 100 litre suya 60 ml dozda, son ilaçlama hasada 28 gün kalacak şekilde uygulama yapılmalıdır.
1. uygulama çiçek gözleri kabardığında
2. uygulama pembe rozet tomurcuğu döneminde
3. uygulama çiçek taç yapraklarının %70-80’i dökülünce
4. ve diğer uygulamalar ise iklim koşullarının hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda 12-14 gün aralıklarla yapılmalıdır.
Elma karalekesinin yapraklardaki belirtileri
Ege Bölgesinde tahmin ve uyarı sistemine göre il ve ilçe il tarımın ilanlarına göre ilaçlama yapılır. Mart ayında bakır tarzı ürünlerle başlayan ilaçlamalar, uygun hastalık koşulları gerçekleştiğinde hasada 1 ay kalana kadar devam etmektedir.
Elma karalekesinin meyvedeki belirtileri
Elma karalekesi ile nasıl mücadele edilir?
Kültürel Önlemler
- İlk enfeksiyon kaynağı olan yere dökülmüş lekeli yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya gömülmelidir.
- Sıracalı dallar budanıp bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
- Ağaçlar, yapraklardaki nemin daha hızlı kuruyabilmesi için hava akımına izin verecek şekilde taçlandırılmalı ve uygun aralıklar ile dikilmelidir.
Kimyasal Mücadele
- Tahmin ve uyarı sisteminin uygulandığı yerlerde, biyolojik ve meteorolojik veriler değerlendirilerek ilk uygulama, doğada hastalık etmeninin uçuşunun başlaması ve enfeksiyon periyodunun oluşması durumunda yapılır. İkinci ve diğer ilaçlamalar doğadaki hastalık etmeninin uçuşunun devam etmesi ve önceki ilaçlamalarda kullanılan preparatın etki süresi dikkate alınarak uygulanır.
- Elma karalekesinde Activus® kullanılabilmektedir.
- Bir sezonda maksimum 3 kez Activus® kullanılmalıdır.
Bellis® , Delan® Pro , Maccani® , Polyram® DF ve Sercadis® ürünlerimiz de elma karalekesinde etkili olarak kullanılabilmektedir.