Beyaz çürüklük [Sclerotinia sclerotiorum]






















Beyaz Çürüklük (Sclerotinia sclerotiorum) nedir? Nasıl ortaya çıkar?
Beyaz çürüklük (Sclerotinia sclerotiorum), bütün sebzelerde zarar yapmaktadır. Bu nedenle üst üste sebze ekilen tarlalar potansiyel bir risk teşkil eder. Beyaz çürüklük, toprak kökenli bir patojen olup bitkiye kök boğazından veya toprak seviyesindeki gövdeden giriş yapar. Kök ve kök boğazında ıslak çürüklükler, yaprak ve sürgünlerde solgunluk şeklinde kendini gösterir. Özellikle nemli ortamlarda fidelerin tamamen çürümesine neden olabilir.
Gelişmiş bitkilerde, önce kök boğazı ve toprağa yakın olan alt yapraklarda ortaya çıkar. Hastalığın ilerlemesi ile kök boğazında bol miktarda ve pamuk beyazlığında oluşur. Zamanla kirli beyaz renkte ve yapışkan hale döner, daha sonra havanın etkisi ile koyu kahveden siyaha kadar değişen renkler alarak sert bir şekle dönüşürler ve bitki artıkları ile birlikte toprağa karışırlar.
Özellikle fide dikimlerinin çamura yapılmasıyla genç dokulardan penetrasyonu kolay olur. Hastalık enfeksiyon oluşumu için optimum sıcaklık 19-24°C’dir.
İklim koşulları hastalığa elverişli olduğunda hastalık, tüm sebze ekim alanlarında görülebilir ve sebzelerin hemen hemen hepsinde hastalık oluşturabilir. Bitkiye giriş yapan hastalık iletim demetlerinde tahribat yaratarak bitkinin beslenmesini keser ve solmaya başlayan bitki ölür. Bu nedenle müdahale edilmeyen tarlalarda zarar çok büyük olur.
Beyaz Çürüklük (Sclerotinia sclerotiorum)’a karşı BASF ürünleri olan Activus® ve Signum® ile çözüm sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz?
İşte marulda beyaz çürüklüğe karşı Activus® sonucu:

Beyaz çürüklük, marul yetiştiriciliğinde de en önemli hastalıklardan biridir. Ege bölgesinde sezonda 3-5 arasında uygulama yapılmaktadır. Hastalık görülmeye başladığında ilaçlamaya başlanır ve ilk olarak fideler dikildikten 10-15 gün sonra ilk ilaçlamalar yapılır.
Activus® , beyaz çürüklük mücadelesinde en iyi ürünlerden bir tanesidir. Marul bitkisinde Activus® dekarda 200 ml dozda, son ilaçlama hasada 14 gün kalacak şekilde uygulama yapılmalıdır. Bulaşık olduğu bilinen alanda toprak uygulaması dikimden önce, yeşil aksam uygulaması ise fidelerin şaşırtılmasından sonra yapılmalıdır. Hastalık ve iklim koşullarının seyrine göre 10 gün ara ile uygulama tekrarlanmalıdır.
Beyaz Çürüklük ile nasıl mücadele edilir?
Kültürel Önlemler
- Çok bulaşık olan alanlarda en az 5 yıllık ekim nöbeti uygulanmalıdır.
- Hastalığın tohuma ve toprağa karışmasını önlemek için hasta bitkiler toplanarak imha edilmelidir.
- Seralar iyi havalandırılarak yüksek nem önlenmelidir.
- Sık ekimden kaçınmalıdır.
Kimyasal Mücadele
- Kimyasal mücadele toprak ilaçlaması veya yeşil aksam ilaçlaması halinde yapılabilir. Yeşil aksam ilaçlaması, hastalığın ilk belirtileri görüldüğünde başlanır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkati alınarak ilaçlamaya devam edilir.
- Beyaz çürüklük için Activus® kullanılabilmektedir.
- Bir sezonda maksimum 3 kez Activus® kullanılmalıdır.
Marulda beyaz çürüklük için Signum® WG ürünü de kullanılabilmektedir.