Külleme [Leveillula taurica]






Külleme (Leveillula taurica) nedir? Nasıl ortaya çıkar?
Hastalık, bitki dokusunun içinde ve dışında gelişir. Kışı yapraklar üzerinde; ılıman bölgelerde yeşilliğini muhafaza eden bitki dokularında geçirir.
Hastalığın ilk belirtileri domatesin yapraklarında görülen yuvarlakça beyaz küçük lekeler halindedir. Bu küçük lekeler, zamanla birleşerek bütün yaprak ayasını, yaprak sapını ve gövdesini kaplar; mevsim ilerledikçe rengi beyazdan kül rengine döner. Hastalığın ilerlemesi ile yapraklar pörsür, aşağıya doğru sarkar ve kurumalar meydana gelir.
Büyük ölçüde ürün kaybına neden olabilir. Konukçuları domates, biber, patlıcan ve patatestir.
Külleme (Leveillula taurica)'ye karşı BASF ürünleriyle çözüm sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz?
Külleme mücadelesinde Activus® en iyi ürünlerden bir tanesidir.
Domates bitkisinde dekarda 60 ml dozda, son ilaçlamayla hasat arasında 3 gün kalacak şekilde uygulama yapılmalıdır. Hastalık ve iklim koşullarının seyrine göre 10 gün ara ile uygulama tekrarlanır. Uygulama, bitkilerin her tarafını kaplayacak şekilde, havanın serin ve sakin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Ege Bölgesi koşullarında, hastalığın ilk görüldüğü dönemde uygulamaya başlanır. Sezonda açık alan domateslerde lokasyona göre, 1 veya 3 uygulama yapılmaktadır. Bölgesel olarak değişiklik gösterse de çiçeklenme döneminden, fide dikiminden 70-80 güne kadar olan zamanda uygulanmaktadır. En kritik dönemler meyve tutum dönemleri ve hasada yakın (hasattan 1 ay önce) dönemlerdir.
Domateste küllemeye karşı Activus® kullanımının sonucu:

Külleme ile nasıl mücadele edilir?

Ege bölgesinde Collis® SC , Signum® WG , Vivando® ürünlerimiz de domates küllemesinde etkili olarak kullanılabilmektedir.