Arpa

Arpa yem, bira ve distilasyon sektörleri için yetiştirilen önemli bir tahıl ürünüdür.

Arpa piyasası

Arpa, genellikle tarım ürünleri ticareti yoluyla satın alınır. Her yıl yaklaşık 1.9 milyon ton arpa, maltlama amacıyla kullanılmaktadır.

Hasat öncesi sözleşmelerin, doğru çeşitlerin yetiştirilmesinin sağlanması ve mahsulün bir hedef piyasası olması gibi birçok avantajı vardır. Sözleşme, aşağıdaki hususları içeren, başarılı malt üretimi için anahtar tahıl parametrelerini belirleyecektir:

  • Hedef tahıl azotu
  • Minimum çimlenme
  • Tane büyüklüğü
  • Maksimum nem ve gıda güvenliği gereksinimleri

Doğru çeşidi hedef piyasa ve tarladaki durum ile eşleştirmenin önemi, sözleşme şartnamesinin karşılanmasında önemli bir ilk adımdır.

Arpada hastalık kontrolü

Arpada verim, bitkinin tümünden kaynaklanır, bu nedenle tüm yaprakların, gövdenin, başakçıkların (kılçıklar) ve başağın hastalıktan korunması çok önemlidir. Arpa, genellikle tane sayısı ve kök filizi sayısı ile sınırlandırıldığından, kardeşlenmeden sonra hastalıksız bir mahsulün sürdürülmesi için mevsim başından itibaren hastalık ile mücadele hayati önem taşır.

Koruma gerektiren başlıca yaprak hastalıkları:

  • Arpa kapalı rastık
  • Arpa yaprak pası
  • Arpa yaprak yanıklığı
  • Arpa çizgi yaprak lekesi
  • Arpada kök ve kökboğazı çürüklüğü
  • Fide yanıklığı, kök ve kök boğazı çürüklüğü hastalığı
  • Kahverengi pas hastalığı

Kahverengi pas hastalığı, özellikle mevsim içinde, ilaçlama stratejisi içerisinde dikkate alınmalıdır.

İlgili mahsuller

Yukarı